sumber: gugel
Perasan tak dekat resipi kek mesti ada Baking Powder & Soda Bikarbonat.
Kalau tak perasan tu maknanya tak pernah buat kek lah..heheh
Kerana benda alah ni jugaklah kek yang dibuat dengan harapan menggebu gebas menjadi mampat-semampatnya.
Lalu hancur luluhlah perasaan pembuat kek tersebut.
Akulah tu...huhu.
Selalu sangat tertukar dua benda ni. Sebab tu kek tak jadi (alasan).
Lalu aku bertekad untuk mengenali dua benda alah ni dengan harapan kek yang bakal aku buat nanti menjadi.
Ayuhlah...
Baking Powder (Serbuk Penaik)
Baking powder adalah agen penaik kimia yang disediakan secara komersial.Ia mengandungi sejenis asid(biasanya cream of tartar) dan sejenis alkali(soda bikarbonat).Kedua-dua bahan ini di campur dengan sejenis serbuk kanji atau tepung. Terdapat dua jenis serbuk penaik iaitu yang jenis biasa dan jenis berganda (double-action baking powder). Jenis biasa digunakan dalam kebanyakkan kek manakala jenis berganda digunakan untuk membuat kek kukus atau kuih-muih kukus seperti pau, apam dan sebagainya. ia bertindak dua kali lebih kuat dari biasa dan menjadikan kek atau kuih muih lebih gebu dan mekar.
Soda Bikarbonate
Soda bikarbonat juga adalah agen penaik yang di sediakan secara komersial.Ia adalah bahan alkali yang menghasilkan karbon dioksida apabila bercampur dengan asid seperti jus lemon atau cream of tartar dan menaikkan kek atau kuih apabila dimasak.
Soda bikarbonat pula sering digunakan dalam kebanyakkan kek, biskut atau kueh yang berasid seperti menggunakan susu masam, jus buah-buahan, serbuk koko, gula hangus, puri buah-buahan dan lain-lain. Soda bikarbonat adalah bersifat alkali dan ia akan bertindak meneutralkan asid yang terdapat dalam adunan kek atau kuih
Adunan bahan-bahan ini akan terlarut apabila di gunakan dalam doh yang lembab dan bahan-bahan kimia akan bertindak untuk menghasilkan karbon dioksida.Apabila di bakar ia akan mengembang,sebab itulah kek dan roti yang mengandungi bahan ini akan menaik.
Hohoo...maknanya kalau nak buat kek gula hangus kena letak soda bikarbonatla yek..
Patutlaaaa kek aku boleh buat main baling2 giteww...hahahaa.
Hohoo...maknanya kalau nak buat kek gula hangus kena letak soda bikarbonatla yek..
Patutlaaaa kek aku boleh buat main baling2 giteww...hahahaa.
22 comments:
ptutlah mcm smthing wrong je kek yg prnah saya try buat.muehehe
haha...tula pasal.selama ni ingatkan sama je dua benda ni.
Tqvm for good info...
Huhu.. Kek ku jd bengkang. Keras woo. Silap pnaik trus xnaik
Tqvm sis 4 info
Saya pernah guna kedua2 bahan tersebut. Bezanya tepung penaik mahal sikit harganya berbanding soda bikarbonat. Tp soda bikarbonat ada sedikit rasa yg ditinggalkan dlm makanan. Tapi dua2 pun menjadi kalau guna teknik kukus.
Tq 4 info..ingtkn sama saja..hehehe
sis.. Soda Bikarbonate nie.. boleh guna untuk memutihkan bawah ketiak ke??
norshalini: sori xpenah dgr petua tu ..hihi
Ptt la saya Buat kek x jd. Dua bende ni bezaa. Ooo.. Tqqqq info ni
Ptt la saya Buat kek x jd. Dua bende ni bezaa. Ooo.. Tqqqq info ni
Patut lee kek gula hangus saya tak naik saya tukar soda bikarbonat dgn baking power.. Rupenya fungsinya lain bila dicampur dgn gula hangus... Huhu..thanks for info
Klu buat kek ltk soda blh ke?
apa nak buat ek kalau saya terletak lebih sangat soda bikarbonat? xprasan dia guna sudu teh n bukan sudu meja..
mohon share yer
Kalau macam kek limau yg bake oven cam biasa tu boleh guna soda bikarbonat ?
Kalau macam kek limau yg bake oven cam biasa tu boleh guna soda bikarbonat ?
Sy Baru buat buat kek gula hangus,sy guna baking powder,kek sy Jadi mcm bepang..tk bersarang..rup rupakna guna soda bikarbonat
Sy Baru buat kek gula hangus,guna baking powder
..kek sy jd mampat,tkada sarang, rupanya kna guna soda bikarbonat..hmmm..
Allah komen2 dlm ni ade yg lucu giler bahasa...ape pon die tkasih le bebyk sbb usaha bg info kt org rmai tntg bnda ni...smoga awak dbrkati slu amiinn...😃😃😃
Lupakan perkataan 'bahasa' tu.fon ni dh mabuk aahak2🤣
Tp knp la kdg dlm menu dia ckp baking soda... Kte ni srba slh baking powder ke bikarbonat soda...
Tetima kasih info
Post a Comment