Tuesday, 12 August 2014

Kisah Bilik Bersalin No. 1

Hai...ape kabar korang..
Ni mesti tgh mengunyah depan pc.
Maklumlah bls dendam sbulan xmengunyah..

Sebelum memori aku yg dh semakin low ni lupa pengalaman bersalin hari tu, maka marilah kita cpt2 buat entri khas tentang kisah Bilik Bersalin No. 1.
Cehh...macam seram je kan..
Meremang tak??

Aku deliver 20 Jul 2014 pukul 4.09 a.m. Hari Ahad.
Orang tgh kalut nk sahur kot.
Kali ni lain sikit.
Usia kandungan 38 minggu, yg sulong ngam2 40 minggu ms bersalin.
Betul la mak aku ckp kalau baby boy biasa awl sminggu or 2 minggu dari due..
Due klinik 31Julai 2014. 
Kira awal dekat 2 minggu la.

19 Julai 2014.
Time nak buka puase masa tu.
Tgh prepare hidang makanan berbuka, terasa mcm kluar sumtim.
Bila cek dh kluar tanda.
Aku pn comfius tu air ketuban ke lendir.
Aku cpt2 kol akak n then tanya die.
Dia ckpla kalau ketuban mmg hbis la basah kain. Kalau skit tu lendir.
So, aku punya tanda lendir la kot sbb ckit je pun.
Aku wt lek je sbb xrs contraction pn ms tu..
Lps isyak tu br rs sikit.
Darah pn dh makin byk kluar.
Aku rilek lg sbb kalau ingt pengalaman ank sulong kalau sakit skit2 mcm ni ambik masa 3 ke 4 jam lagi br nak bersalin.
Tapi dh stat kemasla apa yg patut.

Dalam pukul 11 macam tu aku kol mak dulu mintak ampun semua.
Standardla dh nk masuk medan pertempuran br teringat nk mintak ampun kat mak..
Kalau tak menderhaka je kejenya.hihi..
Mak aku plak mcm bg hint srh aku balik bersalin kt hospital Tanah Merah.
Aku pn mmg dh psng niat nk brnak sana, apalagi terus ajak hubby blik.

Otw blik dkt Pasir Mas ad roadblok plak.Mmg kejang jgkla kaki menahan contraction 5 min skali.
Hubby nk pasang lampu emergency tp aku ckp xpyh..
Aku ckp xpe blh thn lg. Lambat lg ni nk bersalin.konfiden habis.
Sampai dkt polis dan2 polis tu tny "nk ke mana mlm2 ni".
Hubby ckpla "bini nk bersalin nk g hospital".
Kalut habis polis tu bg jalan.

Sampai umah mak dkt pkl 12 lbih.
Rilek2 dulu.
Baring2..Contraction mcm td la 5 min skali.
Sampaila pkl 2 lbih ulang alik msk toilet. Terasa mcm nk berry tp xkluar.
Dh nekad dh nk pegi hospital sbb tkt bkn nk berry tp nk kluar budak..hihi

Otw pegi hospital tu smpat lg singgah petronas bli roti.
Bajet nk sahurla konon.
Dlm pkul 3.15 gitu sampai terus msk LR.
Doc cek bukaan rupanya dh 4cm.
Terus doc pecahkan ketuban.
5 minit lps tu terasa lg mcm nk berry..hihi
Panggil nurse ckp nk berry, cpt2 dia pakai glove.

Nurse cek dah fully dilated.
Srh teran terus.
Lama jugakla proses meneran dlm 15 min kot.

Akhirnya 4.09 pagi berjaya jugak setelah berhempas pulas.
Pastu br aku perasan "eh mana hubby saya". Aku tnya nurse.
Tak sempat nk panggil nurse ckp..

Ralat jugak. Aku kalau boleh nk srh tgk betapa susahnya kita sebagai seorang isteri nk bg dorang zuriat ni..ceh ceh...

Ok dh setel bersalin. Next stage benda pling seriau.
Aku pegang tgn nurse aku ckp kat dia akak tlgla bius..sy dh serik dlu ms deliver yg sulong xbius langsng..
Muka akak nurse pasrah je..
Tq akak. Jasamu ku kenang.
Semoga akak dimurahkan rejeki dinaikkan pangkat, semua yg baik2 la..
Alhamdulillah br dpt rs nikmat dijahit dgn ubt bius.

Bila dh setel semua barulah hubby dipanggil masuk.
Mcm poyo je dia ckp "b ingt nurse pnggil nk temankan ms nk push..
Tapi mintak bj baby..eh mcm xpercaya dh bersalin..b dh semangat nk msk td"..ceh ceh padahal....



Qasyah Aryan
Day 1
3.5 kg

Alhamdulillah.
Berakhirnya perjalanan 9bulan yg sgt dipermudahkan olehNya.
Dari awal preknen sampaila berpantang alhamdulillah Allah permudahkan.
Kepada mommies2 yg tgh menghitung hari aku doakan korang pn dipermudahkan juga.
Aminn.

2 comments:

embun suchi said...

mujur polis x escort gi spital.
moga jadi lelaki soleh ye qashah aryan.

qasehuteq said...

Hehe..lelaki nah ko bim..besar tanggungjwb bunyi tu.