Wednesday, 24 September 2014

The joys of motherhood


I love my job..a full time mother.
Tapi utk 90 hari jela.
Sekarang berbaki almost 30 hari je..huhu
Kalaulah aku kaya, xpyh keje ofis.
Cukup jaga anak kat rumah je.
Bukan merungut tau, cuma berangan.

60 hari yg dah berlalu.
60 hari yg membahagiakan.
60 hari yg mengajar erti sabar.
60 hari yg penuh warna warni.

Memang xmenyesal memilih utk berpantang di rumah sendiri.
Tapi aku start berpantang sendiri hari ke 21.
Masa tu dah sihat.
Minggu pertama urus anak-anak sorang diri memang haru biru.
Muka dh macam monster dah.
Kalau luka episotomi belum baik ms tu rasanya boleh terbukak balik.hihi.
Nasib dah sembuh.

Salah aku jgk tak train awl2 kakak bery dalam tandas.
Selama ni kencing je dlm tandas bery dlm diaper.
Penyegannya Ya Tuhan sabar jelah.
Tapi tetiba plak nekad nk train.
Silap timing lah kan.

Bila dia mintak nk pakai diaper, aku tarik masuk toilet.
Masuk toilet xkeluar plak.
Xsampai sejam berterabur atas lantai...
Waa...nangis aku..sadis sgt nk train ni..
Kakak bila baca ni ingat ibu pernah jadi pencacai najis tau..huhu.

Itulah salah satu yg paling mencabar.
Potty train kita sebagai ibu kena tegas dan kuat semangat.
Sekarang alhamdulillah dah berjaya xpakai diaper even tido skalipun kalau nk kencing dia bgn kejutkan aku.
Berkat kesabaran..Terima kasih Ya Tuhan.

Bila berpantang sendiri ni time management tu sgt penting.
Bangun sebelum ank2 bangun.
Mandi, prepare brekpes, mendobi dan kemas rumah.
Bila diorang bangun xkelam kabut sgt.
Kakak jela yg byk karenah sikit, 
adik good boy je.
Bangun mandi minum susu pastu tido.
Kakak byk nk kena layan.
Layan main masak2 , layan main candy crush, nak itu nak ini.
Kalau aku lambat layan sikit mula nak merapu. Pernah cakap

"ibu esok kakak nak mati"..

Aku tanya balik kenapa nak mati tak baik ckp gitu.

"Ibu xsaye kakak ibu saye adik"

Pulak dah..susah jgk nk bagi dia paham yg kita ni xpilih kasih.
Cuma kalau tgh bagi susu kat adik kna setelkan dlu br blh layan dia.
Sebab tu aku cakap kena banyak bersabar.

Walau 60 hari ni kena layan macam macam karenah, kadang kadang jadi monster kejap, baru aku rasa betapa susahnya nk membesarkan anak-anak.
Dulu xrasa. Bila dah ada adik ni dia punya kemengadaan tu bertambah la sket.
Cakap pn tetiba jd pelat selama ni lancar je.

Dia perlukan perhatian.
Aku paham dulu 8.00 pagi anta umah bs.
5.00 ptg pick up.
Sampai rumah mandikan, bagi makan bagi minum pastu tidur...
Esok ulang lagi rutin yg sama.
Tgk2 kakak dh besar..
Kesian kakak.
Tapi nak buat macam mana, kita bkn org berada, bukak mata je harta berjuta.
Ibu dan baba dua-dua kena keje terpaksa cari rezeki.
Nak nak thun depan ade gst lagi..oppsss...hehe


Maaflah..panjang pulak membebel.
Luahan ibu berkerjaya.
Ceewahhh..










5 comments:

cikji said...

sebab tu kekdg ore terpikir bakpo lah Allah tokwi anok lg kokrey. Maybe ore belum cukup kuat utk hadapi perkara2 di atas kot. Napok seney tapi realiti nyo fuhhh!

Kakak umo brapo? try lah ata tadika. Kt tmpt ore klu 3years mcm2 dah pandai,suka tgk. Ramai doh bebas dari pampers hihi. Atas krjasama bersama antara parents ngn teachers lah.

qasehuteq said...

3 thn la nik.little caliph yuran bulanan brapo nik?dlm bndar kb ade ko?kalu kubang kerian mcm jauh jh.nik ddk cawangan mane?

cikji said...

bulan2 dlm 300 rasonyo, pagi pah ptg teq. ado dpn kbml tp ore xsure situh ado utk 3years ko x. ore duk branch pasir tumboh.

dio punya managment lain2 etep, depends pd principal dio.

embun suchi said...

dey lagi tu memetik isu gst.


embun suchi said...

betul nik, allah lebih tahu gapo hok baik untuk kita, walaupun kita rasa kita tahu gapo hok kita nok. bersabarlah nik.