Sunday, 12 May 2013

Resipi Percik Putih Ikan & Ayam

Selamat datang bulan Rejab.
Memasuki bulan Rejab bermakna tak lama lagi kita akan bertemu dengan bulan Ramadhan.
In Sha Allah jika dipanjangkan umur.

Arini Cik Ta nak share resipi yang paling best di bulan puasa.
Haa..terus Cik Ta kalau entri resipi..

Untuk Ikan:

(Cik Ta guna ikan keli sebab Cik Ta sukeee)
Perap dengan garam dan halia.
Kemudian bakar.

Untuk Ayam:

Rebus ayam dengan santan, garam dan sedikit halia.
Kemudian baru boleh bakar.

Untuk kuah:

2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1/2 inci halia
1 batang serai
1 sb beras (untuk pekatkan kuah)
Sedikit asam jawa.
1 1/2 cawan santan.
Gula & garam.

1. Mula-mula blend bawang, halia, serai dan beras.
2. Campurkan kesemuanya dengan santan.
3. Kemudian masukkan asam jawa, gula & garam secukup rasa.
 3. Masak sampai kuah menjadi pekat.

Bila ayam & ikan yang dipanggang hampir masak, 
bolehla lumur kuah sikit kat atas badan diorang..
Kasi umpppphhhh.....
Pastu siap....



Selamat berbuka bagi yang puasa ganti harini :)

2 comments:

NinaAz said...

hebakkk cik ta masak!

qasehuteq said...

Tapi Cik Ta xsehebak Akak Seripoh Shahorah hahah