Sunday, 6 July 2014

Resipi Puding Gula Hangus

Resipi pemanis mulut pertama di bulan puasa.
Kuih ni kalau terasa nak makan better buat sendiri.
Dari beli sehiris dah 2 hengget.
Tu pun xpasti sedap ke banyak tepung kan...
Resipi yg sangat mudah.
Campak2 pastu blend jer.
Sape2 pom boleh buat.
Sebelum ni dah banyak resipi puding gula hangus 
yg aku penah try buat.
Tapi yang ni sajo bekenan di hati.

Bahan-bahan:

8 biji telur
1 tin susu pekat manis 500gm
1/2 tin air
1 sudu tepung jagung
3 titik esen vanila

Cara-cara:

1. Panaskan air dalam pengukus.
2. Kemudian cairkan 3 sudu gula dalam loyang.
3. Blend semua bahan-bahan.
4. Masukkan semua bahan yg telah di blend ke dalam loyang gula yang telah dicairkan tadi.
5. Last sekali masukkan loyang dalam pengukus dan kukus selama 20-30 minit. 

Selamat mencuba...

2 comments:

ejah isya said...

Saya biasa buat ltk tepung kastard..

qasehuteq said...

Ganti tpung jgung kan?blh je :)