Biskut raya yang kedua selepas biskut raya pertama.
Sempat ke nak cukupkan angan-angan di entri yang lalu?
Belum cuba belum tahu ye dok??
Kalau korang nak cuba buat jom tengok resipinya.
Bahan-bahan
1 cawan mentega
1/2 cawan gula ising
1 kuning telur
1/2 cawan serbuk almond
3 cawan tepung kek
Kacang almond yang dipanggang secukupnya
Coklat masakan
Almond nib untuk hiasan
Sedikit minyak
Paper cup
Cara-cara:
1. Masukkan mentega, gula ising dan kuning telur.
2. Pukul sehingga kembang.
3. Kemudian masukkan tepung dan serbuk almond.
4. Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
5. Ambil sedikit doh, isi badam dan bentukkan menjadi bujur kemudian bakar pada suhu 180'c selama 20 minit atau sehingga masak.
6. Masak coklat masakan, masukkan sedikit minyak (untuk mengilatkan coklat) dengan menggunakan kaedah double boiler.
Apabila coklat dah cair sepenuhnya celupkan biskut sebiji-sebiji.
7. Isi dalam paper cup dan tabur badam cincang.
Biarkan coklat membeku dahulu pada suhu bilik kemudian masukkan ke dalam bekas kedap udara dan kedap manusia.
Kenapa kedap manusia???
Nanti tak sempat raya biskut dah habis uoollssss!!
Selamat mencuba...
2 comments:
rajinyooooo,tabik springg ore ko teq. ore bab2 sekuk rayo dulu ari lagi fail,haha
jetak spring nah ko nik?
time rajin nik.
time mls malas jgk.
Jomla datang beraya umah teq.hehe
Post a Comment