Tuesday 8 April 2014

Resipi Nasi Ayam Hainan

Resipi konon-konon sihat sebab ayam tak perlu digoreng.
Hanya kukus grill panggang, kukus grill panggang 
macam iklan Panasonic..hekhek
 
Nak bagitahu awal-awal, kalau korang perasan,
aku punya ayam hainan ni xmacam yang original resipi punya sebab aku letak banyak kicap sebab aku xsuka resipi asal yang ayam dia macam putih sesajo..
Macam tak terliur kalau dilihat..

Bahan-bahan untuk 2 orang makan:

Untuk ayam

1 bahagian ayam yg dipotong 4
2 inci halia
4 biji bawang putih
Sedikit garam
1 kiub pati ayam
Sedikit minyak bijan
Sedikit kicap cair
Sedikit taugeh 
Sedikit carrot yg dihiris halus 

1. Ayam dilumur dengan sedikit garam.
2. Bawang putih dan halia ditumbuk kemudian diperap bersama ayam.
Biarkan selama beberapa minit.


3. Kemudian didihkan air di dalam periuk, masukkan 1 kiub pati ayam dan bila menggelegak masukkan ayam yang diperap tadi ke dalam periuk, perlahankan api dan biarkan ayam di dalam periuk selama lebih kurang 15 minit.
Ayam tak perlu direbus terlalu lama.
Cukup separuh masak.


4. Kemudian keluarkan ayam.
Simpan air rebusan tadi untuk dibuat sup.
Ayam kemudian dikelar dan dilumurkan dengan minyak bijan.
Kukus ayam sekejap bersama dengan kicap cair, sedikit air rebusan ayam dan masukkan taugeh dan carrot.
Kukus selama 10 minit.
Ayam siap.


Untuk nasi

2 cawan beras yang telah dibasuh
1 biji bawang putih
2 biji bawang merah
1 inci halia
Sedikit minyak bijan

1. Bawang dan halia ditumbuk.
2. Masukkan minyak bijan ke dalam periuk dan tumis bawang dan halia yang telah ditumbuk.
3. Kemudian masukkan beras yang telah dibasuh dan goreng sekejap.
4. Kemudian masukkan air rebusan ayam tadi dan masaklah dalam periuk elektrik.



Untuk Sos Cili

4 biji bawang putih
4 biji cili merah
Air rebusan ayam
Sedikit garam dan gula

1. Tumbuk atau kisar semua bahan sehingga halus.

Untuk sup

Masukkan garam dan hirisan daun sup ke dalam baki air rebusan ayam tadi.

Siap!!
Selamat mencuba...




No comments: